Leer shenpa herkennen en maak jezelf vrij – met Pema Chödrön

Het is eruit voor je er erg in hebt. Dat ene kwetsende woord, dat passief-agressieve “grapje” of die boze blik. Om nog maar te zwijgen over die woedeuitbarsting, dat moment van compleet bevriezen of die emotionele bui waarin je jezelf weer ZO liet kennen. Je kunt je achteraf soms voelen als dat hertje dat in de koplampen van een rijdende auto blijft staren tot het te laat is.

Wat gebeurde er nou? Dat je alle afspraken met jezelf vergat en zonder na te denken toegaf aan oude patronen? Wat triggerde je? Je kunt dit vaak pas achteraf terughalen. Pema Chödrön vergelijkt het met een vis die aan de hengel van een visser zit. Je zwemt lekker in je eigen territorium. Je bijt in een stukje eten, en… Pats! Je bent opeens een heel stuk van de controle over je eigen handelingen kwijt. Erger, je spartelingen om vrij te komen zorgen er soms voor dat je nog verder vast komt te zitten.

Het Tibetaanse woord dat Pema Chödrön gebruikt om dit proces te beschrijven is shenpa. Shenpa is de scherpe haak aan de hengel van de visser. Shenpa is een alledaags verschijnsel dat wordt gekarakteriseerd door een gevoel van onvrede met de realiteit die zich aan je voordoet. Het is niet vrijwillig; jij hebt er ook niet om gevraagd dat je opeens zo boos, verdrietig of bang wordt!

Het goede nieuws is dat shenpa te herkennen is op het moment dat het opkomt. Het herkennen van shenpa is het begin van de weg die leidt naar de vrijheid om iets anders te doen dan machteloos aan de haak van de visser te blijven spartelen.

Uitgeverij Sounds True heeft Pema Chödröns lessen rondom shenpa gebundeld in een online cursus: “The Freedom to Choose Something Different”. De lezers van Inward kunnen nu gratis kennismaken met de eerste 30 minuten van deze cursus. Als je – net als ik – ooit terechtkomt in situaties die je later weer moet herstellen is deze cursus een waardevolle investering van je tijd!

Lees hier meer over de vijf stappen naar een grotere vrijheid en om de eerste 30 minuten van de cursus te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *