Je Eigen Beste Vriend – Piloteditie cursus liefdevolle vriendelijkheid

Zeg eens. Wie is er eigenlijk de baas in je leven – jij of je kritische innerlijke terrorist? Dat stemmetje in je hoofd dat je aanzet tot zorgen, tot zelfveroordeling, tot slapeloze nachten. Dat zegt dat je waardeloos bent…

Wat als er een manier is om harmonieus met jezelf samen te leven? 

De cursus liefdevolle vriendelijkheid “Je eigen beste vriend” heeft tot doel om deze manier te ontdekken, te verkennen, je eigen te maken, en van moment tot moment in je dagelijks leven tot uitdrukking te brengen. Hoe meer je ermee oefent, hoe meer effect je zult ervaren in de belangrijkste relatie van je leven: die met jezelf.


Als je lekker samenleeft met jezelf, speel je ook makkelijker met anderen.
Als je prettig samenleeft met jezelf, werk je ook makkelijker met anderen.
Als je fijn samenleeft met jezelf, leef je ook makkelijker met anderen.

Dit is dan ook geen egocentrische oefening maar juist één die je kan tonen hoe verbonden je eigenlijk bent, en hoe bijzonder het is om je zo afgescheiden te voelen. 

Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Als je je aangesproken voelt door deze tekst, aarzel dan niet om mee te doen.


Deze cursus wordt in eerste instantie aangeboden als een pilot, waarbij deelname kosteloos is. Kosteloos, maar NIET vrijblijvend. Als je meedoet, doe dan helemaal mee. Deelname aan de cursus moet in de Top 3 prioriteiten van je leven staan, zolang de cursus loopt. Twijfel je of je hieraan kunt voldoen? Neem gerust even contact op!

Hieronder de verwachtingen op een rijtje:

 • alle bijeenkomsten bijwonen
 • meedoen op een manier waarbij je kwetsbaarheid en je leerproces voorop staan, zodat andere deelnemers zich ook veilig genoeg voelen om hun kwetsbaarheid en leerproces te delen
 • dagelijks oefenen met de oefeningen, en daar zoveel mogelijk prioriteit aan geven gedurende de cursus

Hieronder wat praktische informatie over de pilot.

 • zes opeenvolgende vrijdagochtenden (van 9:30 tot 13:00)
 • de cursus start op vrijdag 27 augustus 2021
 • in het Utrechtse Julianapark, een lokatie in de open lucht. Dat betekent dat we te maken hebben met omgevingsfactoren als regen en wind, geluid, evenementenopbouw, etc. Een openluchtlokatie heeft ook voordelen, zoals de ruimtelijkheid van een stadspark, het kunnen oefenen met omgevingsfactoren etc.
  Het is wel goed als je vantevoren weet waar je ja tegen zegt :)

Wat gaan we doen? We besteden de volledige cursus aan het ontwikkelen van vriendelijkheid, ook wel bekend als liefdevolle vriendelijkheid, lovingkindness, of metta. Dit is een meditatievorm die door de Boeddha wordt geroemd als zeer waardevol, en ondersteunend voor het bereiken van het boeddhistische Ontwaken. 

Overigens is dit geen meditatiecursus. Het is niet per se nodig om een uur per dag uit te trekken om de formele beoefening te doen – hoewel dat natuurlijk geen kwaad kan. Het gaat bij deze cursus veel meer om het bijstellen van je denkrichting, en dus gaat het erom regelmatig een tiental seconden te pakken om de oefening te doen. Gewoon in je dagelijkse bestaan. En: hoe vaker, hoe beter. 


Nog steeds enthousiast? Schrijf je dan in!

  Je naam (verplicht)

  Je email (verplicht)

  Als je een vraag of opmerking hebt, kun je deze hier kwijt