Je hebt een druk leven. Vol met belangrijke, mooie en interessante bezigheden. En soms ook vol spanning, onvervulde wensen en onzekerheid. Een beetje spanning is goed; houdt je scherp. Maar de grens tussen tolereerbare niveaus van spanning en stress die je boven het hoofd groeit is soms moeilijk te bewaken. Daarom is het goed om regelmatig even tot rust te komen. Bij jezelf. Een rustig weekend. Een bezoekje aan de sauna. Een dagelijkse meditatiebeoefening kan ook helpen.
Maar je ervaart niet altijd de rust om er een weekend, een middag of zelfs maar een kwartiertje tussenuit te knijpen. Dan is het goed om te weten dat je mindfulness overal kunt tegenkomen. Waar jij bent, daar is je lichaam. Je neemt dat lijf overal mee naartoe. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld als je ziek bent. Je zou dan het liefst je lichaam maar even in bed laten liggen terwijl je toch je dagelijkse afspraken kunt nakomen. Maar voor het beoefenen van mindfulness is het juist ideaal dat je zo intiem bent verbonden met je lichaam. Je lichaam is namelijk altijd hier. Altijd nu.
Het enige dat je nodig hebt om een korte meditatie te doen is dus – jawel – je lichaam. En het besef dat nu een prima moment is om aan mindfulness te doen. Het maakt niet eens zoveel uit op welk deel van je lichaam je je aandacht richt. Zolang je aandacht maar stabiel en vriendelijk is.
Zet zo nodig een koptelefoon op en zorg ervoor dat je een minuutje lang niet gestoord wordt. Druk op play.
Dit voorbeeld gaat uit van de ademhaling, maar kunt ook letten op de sensaties in je rechterpink. Of die in je voetzolen terwijl je naar het koffieautomaat kuiert. Of de raakpunten van je lichaam met de stoel of bank, zoals je hier zit.
Als je dit regelmatig doet kun je de oefening steeds korter maken. Het gaat erom dat je weer even terugkeert naar je thuis. Je lichaam. Het hoeft maar een ogenblikje te zijn. En zo kost mindfulness eigenlijk helemaal geen tijd. Hoe vaker je zo’n mini-breakje neemt hoe sterker je mindfulness wordt. Zo draag je het de hele dag met je mee en ben je nooit ver weg van huis.
Je leert jezelf een nieuwe gewoonte aan. De gewoonte om even te pauzeren. Op deze manier kost mindfulness je niets meer dan een bewust moment hier en daar. De voordelen: minder stress en minder gezondheidsklachten die uit stress voortkomen, meer veerkracht en meer verbondenheid met jezelf en met anderen. Is dat de moeite waard?
Je kunt op ieder moment beginnen. Waarom niet nu?