Welkom bij mindfulness en metta meditatie Utrecht

Mindfulness en metta meditatie Utrecht is een meditatiegroep die zich richt op het beoefenen van mindfulness meditatie op een niet-religieuze, niet-devotionele en ondogmatische wijze. We erkennen de diverse oorspronkelijke tradities waarin mindfulness en metta meditatie tot ons gekomen zijn, maar voelen ons niet verplicht om alle ingrediënten daaruit 1-op-1 over te nemen.

Mindfulness meditatie is een methode om je aandacht te leren richten en vooral om je geest te leren kennen. In de metta meditatie ontwikkel je liefdevolle vriendelijkheid, niet alleen voor de wereld om je heen, maar ook voor jezelf.

We werken niet met (boeddha-) beelden, buigingen, ceremonies of mantra’s. Dat kan voor een wat meer traditionele beoefenaar van mindfulness en metta meditatie af en toe wat leeg aanvoelen. Wij zijn van mening dat de mindfulness meditatiemethode geheel op zichzelf kan staan, zonder de verschillende ceremoniële tinten die verschillende tradities eraan gekoppeld hebben – hoe fraai en illustratief deze ook mogen zijn. Dit heeft vooral te maken met de afstand van onze belevingswereld met die van de Thaise, Japanse, Tibetaanse, Birmese, Chinese of Amerikaanse mindfulness-beoefenaar. Wellicht dat wij op termijn onze eigen – op de beoefening van mindfulness en metta gebaseerde – ceremonies en tradities zullen ontwikkelen. Zover is het echter nog lang niet. We willen eerst onderzoeken wat mindfulness voor ons kan doen, hoe we mindfulness en metta kunnen toepassen in ons dagelijkse leven en hoe we een redelijk stabiele meditatiehouding kunnen opbouwen.

Iedere dinsdagavond is er een openbare meditatiegroep die voor iedereen toegankelijk is. We beginnen om acht uur en doen twee meditatiesessies van 30 minuten, waarvan de eerste (en vaak de tweede ook) een geleide mindfulness meditatie is. Tussen de twee sessies nemen we vijf minuten – in stilte – de tijd om te strekken en ons lijf in beweging te brengen. Achteraf is er thee en de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Als je graag in stilte wilt blijven dan kan dat uiteraard.

Iedere zondagochtend is er een langere meditatiesessie voor hen die dieper in een specifieke meditatieoefening willen duiken. We beginnen om 10 uur en rond half 1 zijn we klaar en drinken eventueel een kop thee.

Van maandag tot vrijdag organiseren we een lunchpauze meditatie. Tussen half 1 en 1 kun je even terugkomen bij jezelf.

Ben je benieuwd naar wat een structurele meditatiebeoefening kan betekenen voor jou? Doe dan mee met de mindfulnesscursus. Deze duurt acht weken en gaat in op hoe je mindfulness en andere boeddhistische meditatievormen kunt inzetten om steeds dichter bij jezelf te komen (en te blijven). Deze cursus is er zowel in het Nederlands als het Engels.

Tenslotte organiseren we iedere tweede vrijdag van de maand een netwerkbijeenkomst voor mensen die iets hebben met meditatie, in het bijzonder mindfulnesstrainers, meditatieleraren en yogadocenten. Maar in principe is iedereen welkom. We beginnen met een lunchpauze meditatie and take it from there.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *