Mindfulness voor freelancers

Freelancers gebruiken mindfulness om stress en verantwoordelijkheid met vrijheid te balanceren.

Freelancers hebben alle vrijheid. Je kunt je ontwikkelen op je eigen manier, zonder storingen of onmogelijkheden van bovenaf. Je kunt opdrachten weigeren die je niet aanstaan, en meer opdrachten aantrekken die je wel bevallen. Je kunt precies bepalen wanneer je werkt en wanneer je vakantie neemt.

Ad hoc een kop koffie drinken met een vriendin die vandaag vrij is? Lang uitslapen en dan tot ver in de avond doorwerken? Of juist vroeg opstaan, wat werk doen, ontbijten, de kids naar school brengen en klaar zijn met je werk voor de lunchpauze? Alles kan.

Superveel vrijheid, dus. Heerlijk is dat, het uitzicht op een carrière als freelancer; en dat gevoel houdt vaak nog weken tot maanden aan na het begin van je nieuwe loopbaan.

Totdat je je beseft dat dit freelance bestaan eigenlijk ook maar gewoon een baan is. Je hebt geen werkgever (meer), maar dat betekent dus dat je zelf moet zorgen voor de huur/hypotheek, geld voor zomerfestivals en brood op de plank.

Het betekent dat je je eigen opdrachten moet regelen, ook als het erop lijkt dat niemand op je zit te wachten. Dat je je eigen administratie op orde moet houden. Dat je allerlei nieuwe vaardigheden moet leren om je op gelijke voet te verhouden tot opdrachtgevers. Dat je zelf voorzieningen moet treffen voor je oude dag en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dat de belastingdienst achteraf nog effe bij je langskomt om een (groot) deel van je winst op te eisen. Dit alles komt bovenop je “gewone” werk.

En uiteindelijk wil jij als freelancer niet per se heel andere dingen dan je vrienden in loondienst. Vrijheid mag je dan in overvloed hebben, maar daar komt een grote berg aan verantwoordelijkheden bij. Het besef van deze verantwoordelijkheden kan ervoor zorgen dat je verhouding tot het levensonderdeel “werk” een transformatie ondergaat, en niet altijd een positieve.

Stress

Yup. Stress. Wie dacht dat het freelancer-schap een uitweg bood van stress-gerelateerde klachten komt bedrogen uit.

Stress kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar ze hebben allemaal te maken met 1 gemeenschappelijke factor: stress komt uiteindelijk voort uit jou, en de situatie waarin je je bevindt heeft er maar gedeeltelijk mee te maken.

Dus zelfs al verander je van baan, word je freelancer of huismoeder, als je gevoelig bent voor stress zal stress een onderdeel van je leven blijven.

Werp dan ook een goede, eerlijke blik in de spiegel wanneer je een bestaan als freelancer overweegt. Waarom wil je dit? Ren je ergens van weg, of ren je ergens naartoe? Vaak is het een mix; bepaal dan wat het zwaarst weegt, en wat je eigenlijk zelf het liefste wil. Bepaal dan hoe realistisch je plan is voor het gewenste resultaat.

Afgezien daarvan is de situatie van de meeste freelancers niet dermate rozig dat ze permanent kunnen baden in vrijheid zonder zich zorgen te maken over hun verantwoordelijkheden. De verantwoordelijkheden van het freelancer-schap kunnen je dermate motiveren dat je het grootste deel van je wakkere bestaan aan werk besteedt.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren; dat het je allemaal zodanig boven het hoofd groeit dat je je kop in het zand steekt. Daarmee zit je je eigen groei en verdiencapaciteit als freelancer te beperken.

In beide situaties ben je—voor je gevoel—eigenlijk te weinig met werk bezig. Dat kan leiden tot een verstoorde verhouding met werk, en dat kan je stress weer verder in de hand helpen. Het heeft wel wat weg van het studentensyndroom waar er altijd wel meer te weten is en je nooit echt klaar bent. Behalve dan dat nu je carrière ervan afhangt.

Mindfulness voor freelancers

In je lichaam staat de klok altijd op ‘nu’

En toch is freelancer-zijn een van mooiste manieren om als persoon en als professional tot je volle wasdom te komen. Op je eigen voorwaarden. Op jouw manier.

Er bestaat dus een spanning tussen de stress van het freelancer-schap en de potentie die deze carrièrekeuze heeft voor je persoonlijke en professionele groei. Hoe ga je nou met die spanning om?

Je zit op de website van een meditatiecentrum, dus het is logisch dat de methode die ik aanraad te maken heeft met mindfulness. Begrijp dat mindfulness maar één manier is om te komen tot “meta-cognitie”: het “weten hoe je kent”.

Mindfulness wordt algemeen begrepen als het aanwezig zijn met wat er op dit moment is, op een accepterende en vriendelijke manier. Op deze manier kun je je stress-gedachten relativeren en verliest stress zijn angel.

Met mindfulness vestig je je aandacht op iets dat er altijd is; je ademhaling of andere onderdelen van je lichaam. Daarmee vestig je je aandacht in het hier en nu—in je lichaam staat de klok altijd op “nu”, terwijl je gedachten vaak betrekking hebben op het verleden of de toekomst.

Door te leren je gedachten met een onthechte vriendelijkheid gade te slaan en steeds weer terug te keren naar het nu-zijn van je lijf train je jezelf in de wetenschap dat je gedachten niet de hele werkelijkheid zijn, dat je meer en groter bent dan alleen je gedachten en wat je gedachten je vertellen.

Op die manier geeft het regelmatig beoefenen van mindfulness je een stuk vrijheid terug. Zo balanceer je de stress van de toegenomen verantwoordelijkheid met de uitgebreide vrijheid die het bestaan als freelancer je biedt. Zo houd je je verhouding tot het levensonderdeel “werk” zo gezond mogelijk.


mindfulness-cursus-training-utrechtMeer weten over mindfulness en de toepassing ervan op het bestaan als freelancer? Merijn de Haen geeft workshops en cursussen. Iedere dinsdagavond verzorgt Inward meditatiecentrum een inloop-meditatieavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *