Dus jij hebt stress. Of je bent er achter dat je moeite hebt met relaties. Of je bent je baan zat en wilt “iets anders”. Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet naar een groter zelfbewustzijn.
Natuurlijk, de slapeloze nachten zijn nog niet voorbij. Je relatie ligt nog altijd op apegapen. Je rotbaan is niet magischerwijs opeens WEL leuk geworden. Je bent je er nu echter van bewust dat het anders kan. En dat is stap 1.
De eerste stap op een pad dat leidt naar meer zelfbewustzijn. Een pad dat uiteindelijk uitmondt in de diepe wetenschap dat jij volledig aan het roer staat van jouw leven: zelf-meesterschap.
Om zelfbewustzijn te ontwikkelen maken we gebruik van de capaciteit die je geest heeft om zichzelf te leren kennen. Dit wordt ook wel mindfulness genoemd. Bij mindfulness komen drie cruciale vaardigheden samen.
Aandacht is de eerste. Je kunt aandacht vergelijken met de twee knoppen van een ouderwetse autoradio. De ene knop zoekt de frequentie van een zender op terwijl de andere knop het volume versterkt van het signaal dat wordt opgevangen. Aandacht doet allebei tegelijk. Het is de mentale “grote rode knop” waarmee je je geest kunt richten op een onderwerp van jouw keuze.
De tweede cruciale vaardigheid die in mindfulness wordt ontwikkeld is die van aanwezigheid op dit moment. Door je te richten op iets dat er alleen nu is, schep je een pauze in je mentale proces. Het beseffen dat je stress hebt, dat je moeite hebt met relaties of dat je niet op je plek zit op je werk – stap 1 hierboven – dat is een mooi voorbeeld van zo’n pauze. Je klimt als het ware even uit je ervaring van stress, ongelukkigheid of onvrede om te herkennen wat er gaande is.
De derde cruciale factor van mindfulness is acceptatie, mildheid of vriendelijkheid voor je ervaring op dit moment. Hetgene waartegen je je verzet IS er al, en dat maakt je verzet ertegen op zijn minst onhandig. Je creëert problemen voor jezelf die er anders niet zouden zijn. Die er niet HOEVEN te zijn. Met het ophouden van je verzet tegen wat je op dit moment ervaart – of dan toch tenminste het tolereren van de aanwezigheid van verzet – ontstaat ruimte. De scherpe randjes gaan er langzamerhand vanaf.
Het beoefenen van mindfulness zorgt ervoor dat deze vaardigheden bewust worden aangewend, vaak temidden van de chaotische situaties waarin je je kunt bevinden. En op die manier zorgt het beoefenen van mindfulness voor groeiende mini-oases van kalmte en acceptatie van waaruit je zelfbewustzijn steeds sterker kan worden.
Een groeiend zelfbewustzijn uit zich in een reeks van “aha!”-momenten. Hoe meer je mindfulness traint en toepast in je dagelijkse leven, hoe meer de helderheid, resolutie en levendigheid van je zelfbewustzijn zullen toenemen. Op den duur komt er een punt waarop je niet zo snel meer verrast zult worden door je eigen interne bestaan. Je KENT jezelf. Hieruit vloeit een cruciale eigenschap voort: zelfvertrouwen.
Je groeiende zelfvertrouwen maakt het vervolgens gemakkelijker om te werken met de elementen van je ervaring. Om negatieve ervaringen om te buigen in positieve, om emoties te ervaren en er vaardig op te reageren, om op ieder moment te weten hoe je erbij zit, waar je geest is, hoe sterk je mindfulness is.
Je bent geen speelbal meer van de omstandigheden van je leven. Je hebt die omstandigheden lang niet altijd in de hand, maar dat hoeft ook niet. Je hebt jezelf in de hand en dat maakt het verschil.
Dit noemen we zelf-meesterschap: het vaardig omgaan met je eigen innerlijke leven. Zonder iets weg te duwen of in te slikken. Zonder je groter te maken dan je eigenlijk bent. Zonder jezelf verhaaltjes op de mouw te spelden.
Zelf-meesterschap is vervolgens een solide uitgangspunt voor gezond zelf-leiderschap, effectieve interpersoonlijke communicatie en inspirerend leiderschap in organisaties.
Mindfulness is een prachtig middel om van het besef dat je leven anders kan – stap 1 – naar zelfbewustzijn en zelf-meesterschap te komen. Dit kun je prima op eigen houtje doen, zeker als je omgeving betrokken is bij dit avontuur van zelf-verandering.
Het kan echter prettig zijn om begeleid te worden op je pad naar zelf-meesterschap. Bijvoorbeeld als:
- je omgeving je niet begrijpt, of je niet steunt
- je moeite hebt met beginnen, doorzetten of lessen trekken uit de omstandigheden van je dagelijkse ervaringen
- je externe motivatie nodig hebt
- je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien
- je af en toe een objectief klankbord mist
In deze gevallen kan het slim zijn om een coach in de arm te nemen. Dat kan bij Inward. Klik hier voor meer informatie over de coaching van Inward.