De Danser: Hoe werk ik naar mijn doelen toe, terwijl ik nog steeds voldoende tijd voor mezelf neem?

Ok, we hebben de langere termijn doelen. Over vijf jaar wil je een succesvol danser zijn met optredens over de hele wereld in de meest prestigieuze zalen. Over drie jaar wil je door je collega dansers worden gerespecteerd als wereldtopper en je hebben omringd met de beste choreografen en gezelschappen ter wereld.


Dit artikel is een vervolg op Plan je leven, wees succesvol. Het is het derde deel in een reeks van elf. Het tweede deel heet: Omlijst je leven.


Over één jaar wil je één van de beste opleidingen ter wereld hebben afgerond met de beste cijfers die voor jou op dat moment mogelijk zijn, een netwerk van professionals en coaches hebben opgebouwd, media-aandacht hebben ontvangen en tenminste twee grote internationale producties per jaar kunnen doen. Een omspannend doel is dat je gezond wilt blijven, je lichaam zo min mogelijk wilt beschadigen en tijd wilt blijven vinden voor het ontwikkelen en uitdiepen van je persoonlijke relaties. Bijvoorbeeld.

Binnen een jaar heb je dus een hoop werk te verzetten. Het verschil tussen de persoon die onderdoor gaat aan de stress van al die uren dansen, al die netwerkmogelijkheden, al die zelf-opgelegde druk, en de persoon die excelleert in haar doelen en die met plezier haar leven leeft, dat verschil is gelegen in drie dingen: overzicht, motivatie en visie. De visie wordt gevormd door je langere termijn doelen en de motivatie komt van binnenuit – het is immers wat je wilt doen met je leven. Het overzicht daarentegen is gelegen in een uitwendig iets: een planning.

Nu heb je als danser het eerste jaar geluk omdat de school waarschijnlijk voor een stevige planning zorgt. Maar laten we er voor het doel van dit artikel van uit gaan dat de student alles zelf moet (mag?) plannen. Dat de leraren er zijn om haar te helpen, zelfs midden in de nacht als ze dat zou willen, maar dat ze zelf moet aangeven wat ze wanneer wil leren en waar ze naar toe wil werken.

Wat zijn jouw langere termijn doelen?


Lees verder in het vierde deel van deze serie over het bewust aanpakken van je leven: Ruimte voor het onverwachte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *