Voor- en nadelen van individuele meditatiecursussen

De laatste tijd wordt me regelmatig gevraagd of ik ook individuele meditatiecursussen kan geven. Het betreft dan vaak een tussenvorm tussen een meditatiecursus en coaching. Nu ik dit wat vaker gedaan heb lijkt het me goed om de voor- en nadelen van een individuele meditatiecursus eens op een rijtje te zetten. Laten we beginnen met de nadelen.

De nadelen van een individuele meditatiecursus

Het is niet alles goud wat er blinkt. Het kan zo fijn lijken om een individuele meditatiecursus te doen. Dat betekent echter niet dat het op alle punten beter is. Sommige dingen gaan nu eenmaal beter in een groepssetting…

Geen horizontale steun of herkenning

Zonder de nabijheid van anderen die hetzelfde traject tegelijkertijd met jou bewandelen is het minder makkelijk om herkenning te vinden. Je meditatieleraar kan je wel vertellen dat je ervaringen niet uniek zijn maar het heeft vaak meer impact om de ervaring van een ander te horen, uit diens eigen mond. Dat zorgt ervoor dat je het idee krijgt dat je niet helemaal alleen staat in deze fase van je ontwikkeling en dat schept dan weer een band. Dit proces, gekoppeld met de openheid die vaak aanwezig is in een meditatiegroep, maakt dat je steun ervaart en dat het groepsproces ook ten dele bijdraagt aan jouw persoonlijke groei.

Voor sommige mensen is de confrontatie met de strubbelingen van een ander ook een mooie reden om de eigen strubbelingen te erkennen. Om dieper te kijken naar je eigen ervaring en minder snel genoegen te nemen met alleen maar je eigen perspectief. De belevingswereld van een ander kan je iets vertellen over de blinde vlekken in je eigen beleving. En ook over de dingen die jij al opgelost hebt. De confrontatie met de innerlijke wereld van een ander kan je weer opnieuw laten appreciëren hoe ver je gekomen bent. Tegelijkertijd kun je die ander wellicht helpen met een stel goed-gekozen woorden.

Zo help je elkaar – binnen een veilige groepssessie – soms verder vooruit dan in een verticale meester-student relatie.

Duurder dan een groepscursus

Het is een logisch uitvloeisel dat een individuele meditatiecursus vaak duurder uitvalt dan een groepscursus. De tijd van een meditatieleraar is ook kostbaar. Het geld groeit je niet op de rug en dus is dit een belangrijke overweging.

Voordelen van een individuele meditatiecursus

Maar goed, er zijn natuurlijk ook voordelen. Anders zou er niet zoveel vraag naar bestaan, nietwaar…

Meer aandacht voor jouw ontwikkeling

Dit is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om deel te nemen aan een individueel traject. In de beperkte tijd die er is binnen een groepsbijeenkomst kan niet iedereen altijd evenredig aan bod komen, hoewel daar natuurlijk wel op gelet wordt. Als er zeven anderen hun respectievelijke eieren willen leggen is er niet altijd tijd voor nummer acht. Bovendien heb je soms even de tijd nodig om precies te achterhalen wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Waar jouw persoonlijke ontwikkelpunt precies ligt. Je moet de vrijheid kunnen ervaren om die tijd te claimen binnen een groepssetting. Die gave heeft niet iedereen.

In een individuele meditatiecursus draait de hele bijeenkomst om jouw ontwikkeling. Ten eerste bepaal jij in principe de agenda. Ten tweede hoef je het podium niet te delen met anderen. De cursus is er omdat jij er bent; niet andersom. Als jij verkenningstijd nodig hebt om tot de kern te komen van wat je bezighoudt dan is dat nooit een probleem. We vinden die tijd ergens anders wel weer terug.

Meer flexibiliteit

Met stip op twee. Je bent niet altijd beschikbaar op de tijd dat er een meditatiecursus wordt aangeboden. En soms kun je de ene week op dinsdag en de volgende echt alleen maar op woensdag, met misschien nog een gaatje op vrijdagmiddag. Een individuele cursus is hoogst flexibel en voegt zich naadloos naar jouw leven. Hoe drukker de mens, hoe meer behoefte aan individualisering. Eventueel zijn ontmoetingen in cyberspace te bespreken, waardoor je zelfs met een zeer ambulante levensstijl kunt genieten van de voordelen van het leren mediteren.

Meer accountability

Net zoals je met je coach of met een personal trainer ontwikkeldoelen afspreekt, zo heeft iedere individuele meditatiecursus doelen die je – in samenspraak met je meditatieleraar – zelf bepaalt. Als de cursus niet aan je verwachtingen beantwoordt, of als je doelen onderweg toch lijken te veranderen, dan zijn we zo wendbaar als een zeilbootje, terwijl een groepscursus eerder te vergelijken is met een olietanker die een vastomlijnde route volgt.

Zoals alles in het leven heeft een individuele meditatiecursus zowel voor- als nadelen. Alleen jij kunt de afweging tussen de verschillende overwegingen maken. Je kunt hier meer lezen over de individuele meditatiecursus bij Inward.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *