Mindfulness meditatie voor meer geluk

Zo nu en dan is het goed om de zoektocht naar geluk even te staken om simpelweg gelukkig te zijn.
Guillaume Apollinaire

Er wordt vaak gezegd dat de zoektocht naar geluk het grootste streven is van het individu. Ik zou zelf zo’n algemene uitspraak niet durven maken, maar ik zie ook wel in dat het zoeken naar geluk een grote rol speelt in het leven van menigeen. Zeker als de behoefte aan fysiologische en sociale zekerheid is vervuld.

Mindfulness meditatie brengt je in contact met dat deel van jezelf dat al gelukkig is, zonder daarvoor per se iets te hoeven doen. Door te bemerken dat het leven een aaneenschakeling is van momenten waarop alles in orde is leer je diepere bronnen van sereniteit en gelukszaligheid aan te boren die ook bij je geest horen. Je leert dat je niet per se “naar buiten” hoeft te gaan om gelukkig te worden maar dat je in aanleg al gelukkig bent. Geluk wordt dan een uitgangspunt voor het handelen en minder een doel.

Laten we wel wezen, dit inzicht komt meestal niet na één keer mediteren. Mindfulness meditatie is als een spier die je moet oefenen zodat hij sterker wordt. Dat kun je doen door zelf thuis op een meditatiekussen (of een stoel) een dagelijkse meditatiepraktijk te ontwikkelen. Maar je kunt ook meedoen aan één van de meditatiecursussen van inward meditatiecentrum.

In de introductiecursus van Inward meditatiecentrum oefen je gedurende 3 van de 4 cursusweken met mindfulnessoefeningen in je dagelijkse leven. Deze introductiecursus wordt ook in het Engels gegeven.

In de achtweekse mindfulnesscursus (gebaseerd op het werk van dr Jon Kabat-Zinn omtrent Mindfulness Based Stress Reduction) ga je intensief aan de slag met mindfulness.

Het boek Geluksrecepten – dat voorlopig alleen online te lezen is – gaat in op een aantal methoden die de verschillende filosofische tradities hebben ontwikkeld om je ervaring van geluk te maximaliseren.

Tenslotte biedt Mindful Mornings meditatiesessies aan bij jou op het werk. Tevens kunnen we een mindfulnesscursus op de werkvloer verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *