Gezonder met mindfulness

We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven. Een van de manieren om jezelf zoveel mogelijk kans te geven om gezond te blijven is door het beoefenen van mindfulness. Mindfulness versterkt je gezondheid door mee te helpen je bloeddruk te verlagen, chronische pijn te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Toegegeven, een directe link tussen mindfulness en gezondheid is moeilijk vast te stellen. Onze lichamen zijn hoogst complexe biologische machines. Of en hoe lang je ziek wordt is dus vaak een uitvloeisel van een combinatie van factoren.

Een van die factoren is stress. Onder stress wordt onder andere verstaan een langdurige activering van de fysiologische stressrespons. Deze respons onderdrukt het immuunsysteem waardoor virussen en bacteriën een grotere kans maken om je te verzwakken (Selye, 1956). Mindfulness kan helpen met het verminderen van stress, wat op de lange duur dus goed uitpakt voor je weerstand.

Verder helpt mindfulness met de verbinding met de mensen om je heen. Epidemiologisch onderzoek wijst uit dat mensen die een sterk sociaal netwerk om zich heen hebben verzameld minder snel ziek worden (McNeill, 2006). Zo helpt mindfulness dus ook aan de omgevingskant mee aan het handhaven van een optimale gezondheid.

Natuurlijk is mindfulness vooral een praktische remedie voor een betere gezondheid. Over mindfulness lezen en erin geloven zullen je niet helpen om gezonder te worden. Probeer het gewoon eens zelf, thuis op een stoel of een kussen. Of doe mee met een van de cursussen van Inward.

In de introductiecursus wordt mindfulness geïntroduceerd en oefen je gedurende 3 van de 4 cursusweken met mindfulnessoefeningen in je dagelijkse leven. De introductiecursus wordt ook in het Engels gegeven.

In de mindfulnesscursus (gebaseerd op het baanbrekende werk van dr Jon Kabat-Zinn in Mindfulness Based Stress Reduction) ga je gedurende 8 weken intensief aan de slag met mindfulness.

Tenslotte biedt Mindful Mornings mindfulness-sessies aan bij jou op het werk. Ook een mindfulnesscursus op de werkvloer behoort tot de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *