Je belangrijkste stuk gereedschap

De mens is een gereedschappenmaker. We maken gebruik van de wetten van de natuur om allerlei handige uitvindingen te doen die ons leven gemakkelijker maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een oplossing op gevonden. Drie voorbeelden.pizza-in-a-cone

pizza-in-a-coneMet deze uitvinding kun je je pizza oprollen als een cornetto. Wel even oppassen met likken, want anders krijg je een snoet vol bloem. Maar even serieus, wie wil er nou geen puntzak-pizza? Bovendien kun je de zak zelf óók helemaal opeten! Volgend jaar van deze uitvinder: rechte macaroni. (Of bestond dat al?)

grasslipperSommige mensen vinden het kennelijk zo lekker om met hun blote voeten in het wilde gras te lopen dat ze deze slippers hebben ontworpen. Zo heb je altijd je eigen stukje natuur bij je. Je moet ze wel regelmatig tegen de haartjes instrijken om de ervaring zo fris mogelijk te houden. Volgende uitvinding: schoenen met echt zeezand erin (alleen leuk voor mensen die meer dan 200 kilometer van het strand wonen).

hondeendHet was niet eenvoudig om een passende muilkorf voor een keffertje te vinden. Maar gelukkig kun je je viervoeter nu uitrusten met een schattig eendebekje. Welke hondenbezitter loopt hier niet warm voor? Het is nu natuurlijk een kwestie van tijd voordat een alligatorhouder uit Florida hondenmaskers op zijn krokodillen zet om de toeristen nog meer te laten schrikken genieten.

Dus wij mensen zijn een bende uitvinders. Voor ieder probleem vinden we wel een oplossing. Alles dat we gebruiken is een overwinning van een eerder probleem. Onze kleding, onze huisraad, zelfs onze woorden kun je beschouwen als een stuk gereedschap om problemen op te lossen. En hoe langer een bepaalde oplossing effectief blijft om een zeker probleem op te lossen, hoe creatiever er doorgaans mee wordt omgegaan. Kleding is veranderd van bescherming tegen de elementen in een identificatiemiddel van je lidmaatschap van een bepaalde subcultuur. Huisraad is ontwikkeld van een manier om etenswaren langere tijd te bewaren tot een uitdrukking van jouw specifieke persoonlijkheid. Woorden zijn geëvolueerd van een kretologisch alarmsysteem tot een ver doorontwikkeld systeem van specifieke, vaak gelaagde, betekenissen.

Het is in dit verband eigenlijk best bijzonder dat we zo weinig aandacht schenken aan het ene instrument dat al deze andere instrumenten bedacht heeft. Uiteindelijk komen alle dingen die je op dagelijkse basis gebruikt namelijk voort uit iemands geest. Zeker, we gebruiken onze geest. We vullen hem met allerlei informatie over de dingen die belangrijk voor ons zijn, en voor de groep mensen waar we bij (willen) horen. Maar we onderzoeken eigenlijk maar zelden hoe dat belangrijkste stuk gereedschap van ons eigenlijk werkt.

Merkwaardig, want je kunt je geest zien als het besturingssysteem van je leven. Dingen als geluk, vervulling, liefde, plezier, tevredenheid en alle tegenovergestelde emoties en gedachten worden door je geest bepaald. De mogelijkheden en belemmeringen die je ervaart in een situatie? Bepaald door je geest. Je gewoontes, neigingen en voorkeuren? Bepaald door je geest.

Is het dan niet een goed idee om eens nader te kijken naar dat ene instrument, dat ene stuk gereedschap dat alle andere instrumenten in je leven mogelijk heeft gemaakt? Niet vanuit een objectief, alwetend gezichtspunt, maar juist vanuit jouw hoogstpersoonlijke ervaring op dit moment. Niet dat er trouwens iets mis is met een objectief, alwetend gezichtspunt. Behalve dan dat het je niet zoveel vertelt over jouw ervaring op dit moment. En omdat jij intiem verbonden bent met de werking van jouw geest is juist die ervaring de kortste weg naar meer inzicht in de werking van je meest belangrijke instrument.

Er zijn meerdere manieren om dit territorium te verkennen. Bij Inward werken we vooral met mindfulness en andere meditatie-oefeningen. Door bekend te raken met de elementen uit je ervaringsleven word je je steeds bewuster van hoe je geest in je dagelijks leven opereert. Je krijgt een stukje mee van wat er zich achter de schermen allemaal afspeelt. Dit grotere bewustzijn zorgt voor een grotere keuzevrijheid. Die keuzevrijheid houdt in dat je kunt experimenteren met het aannemen van een ander perspectief, of het anders handelen, dan normaal. Het hele proces kan leiden tot veranderingen in hoe je je leven leeft, wat je van je leven verwacht of hoe je je tot anderen verhoudt.

Het is logisch dat het onderzoeken van een fundamenteel element van je leven kan leiden tot fundamentele veranderingen. Dat maakt het een bevrijdende oefening die je in je kracht zet. Als je dat interessant vindt, tenminste. En als je durft…

Wil jij uitvindingen doen die jouw leven en de levens van de mensen om je heen beter maken? Leer dan om je belangrijkste instrument zo goed mogelijk te gebruiken!

Het is tevens het onderwerp van het aanstaande boek De zindelijke geest.
Geinteresseerd geworden? Gebruik het contactformulier om je interesse kenbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *