Metta meditatie in het verkeer

Tijdens onze dinsdagavondmeditaties doen we ook metta meditatie, waarbij we liefdevolle wensen de wereld insturen. Tijdens de nabespreking wordt soms duidelijk welke grote indruk deze meditatie op deelnemers maakt.

Regelmatig vertel ik dan iets over mijn eigen ervaringen met metta meditatie. Vooral ook dat het een krachtige uitwerking kan hebben in het verkeer. Ik geef aan dat ik gewoonlijk de neiging heb om anderen in het verkeer als obstakels te zien, maar dat het doen van metta meditatie ervoor zorgt dat ze weer mensen worden.

Laatst vroeg iemand hoe ik dat dan deed, metta meditatie in het verkeer. Het was de eerste keer dat iemand die vraag stelde. Ik had er tot dan toe nog niet over nagedacht in termen van eenvoudig te volgen instructies. Het was gewoon iets wat ik zo nu en dan deed.

De vraag zette me aan het denken. De instructies zelf zijn niet bijzonder moeilijk, maar gaandeweg besefte ik me dat er veel grotere voordelen aan deze vorm van metta meditatie zaten dan ik in eerste instantie altijd aangeef. Het is meer dan alleen maar dat het verkeer verandert van obstakel-race naar meditatieoefening.

Metta is in de eerste plaats een prima methode om je eigen boosheid en irritatie van je af te “wensen”. Metta wordt een werkelijke interactie met je omgeving. En omdat je omgeving wordt beïnvloed door je eigen verwachtingen van de wereld om je heen kan het regelmatig beoefenen van metta het effect hebben dat je steeds meer liefde, verbondenheid en vriendelijkheid in je dagelijkse leven ervaart.

De negativiteit van anderen verandert van iets besmettelijks, afstotelijks of irritants naar iets herkenbaars. Iets menselijks. Iets zachts. Negativiteit komt vaak voort uit kwetsbaarheid, uit onzekerheid. Het beschermt dus iets gevoeligs, net zoals bij jou. Hoe meer metta je doet, hoe meer van je eigen gevoeligheid je ook bij anderen herkent, net onder de oppervlakte van hun houding, hun woorden of hun agressieve weggedrag.

En zo wordt metta in toenemende mate een soort levensstijl. Een manier van kijken naar anderen met een blik van “waar lijk ik op jou?” in plaats van “waar verschillen we?” of “waar ben ik beter/slechter?” De voordelen: meer harmonie met jezelf en met je omgeving, meer positieve emoties, minder geleefd worden door de negativiteit van anderen (en van jezelf).

Bij deze de instructies.

Begin met het wensen van metta voor jezelf. Moge ik veilig … gelukkig … gezond … vrij zijn. Als je emotionele thermometer een beetje is genormaliseerd kun je je op de dichtstbijzijnde verkeersdeelnemer richten. Bedenk je dat in die auto, op die fiets, op dat bankje tegenover je in de trein iemand zit die ook vooral gelukkig wil zijn. Die het vermogen heeft om lief te hebben en liefde te ontvangen. Die mensen heeft die om hem/haar geven. Die veilig wil zijn. Gezond. Vrij. Dat die persoon daarin misschien zelfs meer op jou lijkt dan dat jullie van elkaar verschillen.

Wens diegene dan “moge jij veilig … gelukkig … gezond … vrij zijn.”

Misschien wil je je beoefening bij deze persoon houden of ga je liever verder met het doen van metta voor de volgende weggebruiker die je tegenkomt. Het maakt niet uit. Liefde en vriendelijkheid zijn grenzeloos en dus is het doen van deze oefening voor 1 persoon gelijk aan het doen van de oefening voor alle levende wezens op aarde.

Je kunt bovenstaande oefening natuurlijk ook op straat doen, terwijl je door de stad wandelt. Stel je voor dat je een soort superheld bent die het beste met iedereen voor heeft. Die met een blik en een wens de hele wereld kan veranderen.

Ik zal je een geheimpje verklappen: dat kun je ook. Je verandert je eigen wereld met iedere goede wens die je in je laat opkomen. Net zoals je je wereld verandert met iedere kwetsende vergelijking, iedere gedachte aan dat je beter of slechter bent dan een ander. Maar dan andersom. De keuze is aan jou.

Eén antwoord op “Metta meditatie in het verkeer”

  1. Geweldig, en hoe super praktisch. Ik beoefen al bijna 15 jaar Mindfulness waarvan 11 jaar als Mindfulness trainer. Maar….. in de auto verander ik in een onvriendelijke, ongeduldig persoon. Vanmiddag schrok ik van mezelf.
    De herinnering aan de metta meditatie en de praktische toepassing ga ik zeker toepassen zodra ik de volgende keer in de auto stap (eerst lief zijn voor mezelf) en dan naar anderen. Namasté, Twan Roefs (Twanami) practice what you preach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *