Je kwartaal planning: ruimte voor het onverwachte

In feite zijn je vijf jaar, drie jaar en éénjaars langere termijn doelen natuurlijk al de grove schets van een planning. Het is dan ook de bedoeling dat je deze doelen steeds verder uitsplitst in subdoelen en daar naar toe werkt door middel van relevante taken. Deel ieder éénjaardoel op in vieren, spreid ze uit per kwartaal en bekijk elk opgedeeld doel apart om te voelen of het haalbaar is wat je wil. Twijfel je hierover, bekijk dan of je ergens minder perfectionistisch kunt zijn, of dat er misschien eenvoudigere wegen zijn naar je doel toe. Doe dit ook voor de kwartaalplanning van alle doelen gezamenlijk.


Dit artikel is een vervolg op Plan je leven, wees succesvol. Het is het vierde deel in een reeks van elf. Het vorige deel is De danser.


Wees eerlijk ten opzichte van jezelf. Als je van jezelf weet dat je buien flink kunnen verschillen van dag tot dag, neem dan één of twee weken de tijd om je jaar- en kwartaalplanningen te maken. Hou ook in de gaten dat niemand continu kan werken. Dat je tijd nodig hebt om goed te slapen, leuke dingen te doen, vriendschappen te onderhouden, weg te zinken in hobbies, op vakantie te gaan, te evalueren of je nog op de goede weg zit. Deze evaluatie (minstens eens per drie maanden) is erg belangrijk, en brengt me op het volgende punt. Je kwartaalplanning is niet bedoeld om onwrikbaar vast te staan. Het leven kan soms onverwachte dingen met je uithalen en je hebt een beetje flexibiliteit nodig om spontaan te kunnen reageren op bijvoorbeeld een nieuwe liefde.

Het hebben van een goede planning creëert juist ruimte voor flexibiliteit (en creativiteit). Omdat je consistent bezig bent om naar een verweggelegen doel toe te werken kun je jezelf af en toe zonder problemen vrijaf geven. Je planning vormt de baan waarbinnen jouw bobslee recordpogingen kan gaan neerzetten. Maar soms ga je ook gewoon voor de lol naar beneden, zonder helm, haren los in de wind. En soms (in mijn geval: vaak) vlieg je uit de bocht. Lig je een tijdje langs de kant je te beseffen dat bobsleeën zonder baan toch ook niet alles is.

De danser uit ons voorbeeld zal zich in het eerste kwartaal verschillende doelen stellen. Om te kunnen excelleren op je opleiding moet je weten waar je krachten liggen – bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken, door coaching, door het lezen van biografieën, het deelnemen aan workshops en het kijken van films, etc. Daarna wil je er achterkomen welke opleidingsrichting daar het best bij aansluit door het praten met leraren en coördinatoren en/of een mentor of coach. Met die leraren ga je vervolgens een duidelijk plan opstellen, waar ook wat flexibiliteit in terug te vinden is. Je coach, mentor en/of leraren kunnen je ook helpen in contact te komen met professionals en coaches die je zowel naar een hoger prestatieniveau kunnen brengen alsook kunnen inspireren. Het is dan aan jou om dat netwerk in stand te houden en zoveel mogelijk uit te bouwen.

Het krijgen van media-aandacht is een vak apart, daarvoor kun je een professionele strategie kiezen (die wat geld kost) of je kunt ervoor kiezen om je vader, die van pure trots op jou nooit zijn mond kan houden, te vragen om hier en daar een persbericht te schrijven en een paar telefoontjes te gaan plegen. Je kunt ook gaan bloggen, dansvideo’s van jezelf op Youtube of Vimeo zetten en je aanmelden als dansdeskundige bij een online meisjesmagazine. Met deze aandacht speel je jezelf misschien zelfs in de kijker van een grote internationale dansorganisator, maar voor het geval dat dat niet lukt is het goed om na te denken over hoe je een auditie bij een mooie voorstelling kunt regelen.

Dit alles kost wat – vaak vanzelfsprekende – moeite en tijd, die ook in de volgende kwartalen moet worden doorgezet. Die tijd kun je plannen, net zoals je je opleiding hebt gepland. Op basis van deze planning en de doelen, plan je de maanden van het eerste kwartaal vast grofweg in, waarbij je in de gaten houdt dat je voldoende vrije weekenden hebt, en dat je minimaal één hele week vrij plant.

Hoe plan jij je perfecte leven in?


Lees verder in het vijfde deel van deze serie over het bewust aanpakken van je leven: Wees lief voor jezelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *