Meet & greet met jouw tindergeest

Als je begint te observeren hoe je reageert op alles dat voorbijkomt in meditatie kun je opmerkzaam worden op het voortdurende naar rechts en naar links swipen waar je geest zich mee bezighoudt.

“Dit is leuk/lekker/fijn dus daar wil ik meer van”, of “vies bah, au, ieeuw, weg met jou!” Steeds is je geest bezig met razendsnel inschatten of iets gewenst is of niet. Het gewenste wordt geprefereerd en het ongewenste wordt weggeduwd.

Jeuk bijvoorbeeld. Niet fijn, irritant, moet weg. Antwoord (vrijwel direct, bij mij althans): krabben, schuren, wrijven. Zolang het sociaal aanvaardbaar is werken we eerst die verdraaide jeuk weg!

Eerste slok van een lekker drankje. Lekker, meeeeeer. Antwoord: ad fundum. Tenzij je aan een chique diner zit met je partner en je schoonouders nadat ze erachter zijn gekomen dat je vorige week nog met je verdorven tengeltjes aan dat lekkere stuk op de sportschool zat.

Je geest doet dit de hele dag door, seconde na seconde, 24 uur lang (als je zolang wakker blijft tenminste). Neem de tijd om dit proces helder te leren zien en je bent aanwezig. Boem. Op de ground floor van de nuts en bolts en de brass tacks van je motivation system. Je likes en dislikes, meer dan je ooit had kunnen weten dat je er had.

Dit is wat al ons gedrag moveert. Zonder dit systeem zouden we misschien helemaal geen reden hebben om te bewegen, om ook maar iets te doen. Op dit basale niveau is je geest niet veel meer dan een super-efficiente swipe-master. Wel Niet Wel Wel Wel WELLLL Niet Niet niet niniet wel wel wel, en ga zo maar door.

Zelfs al zit je helemaal stil en zijn er niet direct gedachten gaat dit proces maar door en door. Het continue grijpen van je geest naar iets, wat het dan ook moge zijn, als een soort lopende-band-robot die niet doorheeft dat er niets wordt aangevoerd. Toch stempelen, toch een dopje op de niet-bestaande fles proberen te draaien, toch dat etiketje om willen wikkelen.

Ook in de stilte die je kunt bereiken in meditatie ben je niet immuun voor de inherente onrust van jouw eigen oertinderaar. LEKKER extase JA MEER. OEH vreugde LEKKERRRR. HMMM stilllllte WAT FIJN. Het houdt pas op bij het bereiken van gelijkmoedigheid: het niet prefereren of wegduwen van wat zich aan je voordoet, van binnen of van buiten.

Om eerlijk te zijn is gelijkmoedigheid een eigenschap van mensen die wekenlang in stilte verkeren – of verkeerd hebben. Voor nu is het goed om eens te experimenteren met het ervaren van jouw eigen oertinderaar. Hoe scherp krijg jij hem op je netvlies? Hoe meer je namelijk kunt ervaren van dit meest fundamentele proces van je geest, hoe meer inzicht je krijgt in hoe je geest daadwerkelijk opereert. En dat maakt het eenvoudiger om aanwezig te zijn bij het onderdeel van je ervaring waar je vrije wil een rol kan spelen: handelen naar de oordelen van je tinderbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *