Emotionele rust door liefde en vriendelijkheid

We hebben het al gehad over de rol van mindfulness meditatie bij het accepteren en leren van je emoties wanneer ze opkomen. In dit artikel wil ik graag ingaan op een geheim wapen dat je kan helpen emotionele rust te bereiken. Dit geheime wapen zorgt ervoor dat je “negatieve” emoties worden omgebogen in “positieve” emoties. (Om te begrijpen waarom ik het over “negatieve” en “positieve” emoties heb, raadpleeg het artikel waarnaar hierboven verwezen is.)

Even heel in het kort, negatieve emoties (boosheid, angst, verdriet) zorgen voor een ervaring van isolatie van je omgeving (en soms ook van jezelf), terwijl de positieve emoties van vreugde en liefde juist maken dat je je verbonden voelt. Zie onderstaand plaatje voor een grafische voorstelling van dit spectrum.

emoties-spectrum-mindfulness
emoties-spectrum-mindfulness

En wat is nou dat geheime wapen?

Het geheime wapen waar ik over schreef betreft het doen van het tegenovergestelde van wat je emotie je ingeeft. Als je bijvoorbeeld ongewenst boos wordt kun je dit gevoel direct “counteren” met vriendelijkheid ten opzichte van het object van je boosheid. Dit zorgt ervoor dat de emotionele rust weer een beetje terugkeert. Sommige mensen gaat dit bizar gemakkelijk af. Ik ben niet één van die mensen. Ik hou van mijn boosheid. Mijn boosheid geeft me kracht en energie. Bovendien geeft boosheid me het gevoel dat ik onoverwinnelijk ben. Ik ben een soort Superman™ die ten strijde trekt tegen onrecht waar hij het ook tegenkomt. Wraaahhh!

Voor mij, en voor anderen die ook wel eens ongewenst Superman™ spelen, zijn er oefeningen die we kunnen doen om ons te trainen om af en toe wat minder boos te zijn. Door dus – in-der-daaaaad – het tegenovergestelde te doen.

De oefening die goed werkt tegen boosheid, of die nou naar binnen of naar buiten gericht is, heet metta. Het is een techniek die je het beste leert in een rustige omgeving, waar je de tijd kunt nemen om terdege stil te staan bij de ervaring die de oefening bij je oproept. Je kunt hem dus het beste leren als een meditatie. Gewoon thuis of in een meditatiecentrum.

Ook voor angst en verdriet is er zo’n oefening. Angst wordt verminderd door nieuwsgierigheid en verdriet wordt kleiner door dankbaarheid. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat verdrietig zijn ondankbaar is, of dat bange mensen geen nieuwsgierigheid hebben. Iedereen heeft ervaring met vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en dankbaarheid. Het zijn de geheime wapens die – als je ze correct en tijdig toepast – werken als een katalysator om je negatieve ervaring om te buigen naar een positieve. En zo waarborg je je emotionele rust.

Het toepassen van deze methoden is bovendien een uiting van een diepgaande liefde voor jezelf. Niemand wordt beter van jouw boosheid, angst of verdriet. Zeker jij zelf niet. Ze leiden immers tot een ervaring van geïsoleerd zijn van je omgeving. Hoe meer aandacht je besteedt aan het mindful toepassen van de juiste methode op het juiste moment, hoe minder lang je isolement hoeft te duren. En hoe meer tijd je kunt doorbrengen in verbinding met je omgeving.

Geef gehoor aan je innerlijke wens om in verbinding te staan. Oefen met deze technieken, in eerste instantie in stilte voor jezelf, zodat je begrijpt waar ze over gaan en hoe ze kruisbestuiven met de buien die je hebt. Soms – zeker in het begin – zul je er misschien niets bij voelen. Het advies is dan om gewoon te volharden. Hoe meer oefening, hoe meer effect. Net als mindfulness is het beoefenen van metta en aanverwante technieken te vergelijken met het trainen van een spier. Er bestaat zelfs een optimale trainingsintensiteit: iedere dag een beetje (meer).

Al gauw kun je je metta mee naar buiten nemen en toepassen in allerlei omstandigheden. Het verkeer, bijvoorbeeld. Of een moeilijke situatie op je werk. Je merkt op den duur dat je steeds minder negatieve emoties ervaart en steeds vaker positieve. Daarnaast ontwikkel je – in combinatie met mindfulness – wellicht een scherper onderscheidingsvermogen voor gedachten die op den duur tot negatieve emoties kunnen leiden. Dit proces heeft de potentie om je leven structureel te veranderen. Een verandering waarbij emotionele rust gewaarborgd is en onrust een zeldzame uitzondering.

Je kunt hieronder oefenen met de metta meditatie, zoals we hem bij Inward meditatiecentrum beoefenen.

Er bestaan vele variaties van deze meditatie dus als deze je niet bevalt kun je op het internet vast een andere vinden. In de introductiecursus komt metta ook aan de orde. We werken bovendien aan een cursus waarin je begeleid wordt bij het ontwikkelen van steeds meer vriendelijkheid ten opzichte van jezelf en anderen. In deze cursus neemt metta een centrale plek in. Hierover volgt snel meer informatie dus hou de website in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *