Over Inward Meditatie

“Alles kan je raken maar niets verstoort je geluk.”

Welkom bij Inward meditatie, in hartje centrum Utrecht. Mindfulness meditatie, je hebt het vast al eens gehoord, is niet zweverig. Het is een training die je in staat stelt om beter op te letten wat er allemaal gebeurt in je leven. De resultaten mogen er zijn: een betere concentratie, minder depressiviteit en minder last van zorgen maken. Om maar eens wat te noemen.

Maar dat mindfulness meditatie gunstige uitwerkingen heeft betekent niet dat het gemakkelijk is. Omdat we deze technieken zelden van huis uit meekrijgen moeten we ze zelf – soms op latere leeftijd – nog leren. Dat kost tijd en moeite. Net zoals het trainen van een spier tijd en moeite kost.

Daarom zijn er meditatiecursussen. Die leren je in een relatief korte tijd een aantal krachtige technieken die je kunt gebruiken om bij het huidige moment stil te staan. En te accepteren wat er zich op dit moment afspeelt. Dat zorgt voor het besef dat je meer bent dan je gedachten en emoties en dat leidt uiteindelijk tot meer controle over hoe je je voelt.

Maar na een paar maanden is de cursus weer voorbij en moet je de mindfulness-spier zelf gaan onderhouden.

Dat kun je thuis doen. Sommige mensen hebben de discipline en het doorzettingsvermogen om iedere dag een half uur op een kussentje te gaan zitten. De meeste mensen hebben echter nog wel iets anders te doen. Werk, gezin, studie, sport, sociale verplichtingen en hobbies strijden om je aandacht. Na een paar maanden kom je wellicht tot de ontdekking dat je focus weer helemaal pleite is, of dat de zorgen en depressieve gevoelens zijn teruggekeerd. Voor je het weet heeft de stress je weer te pakken en is de gedachte “ik zou eigenlijk moeten mediteren” eerder een extra stok om jezelf mee te kastijden dan een realistische alternatieve aanpak.

Vandaar Inward. Hier kun je een cursus volgen of gewoon langskomen om eens een tijdje te mediteren. Allebei kan ook. We houden het allemaal lekker down to earth. Zonder de culturele opsmuk waar meditatie in de loop van de eeuwen mee is omgeven. Bij Inward meditatie gaan we dus niet buigen naar beelden. We gaan geen wierook aansteken en mantra’s chanten. En we doen ook geen Japanse theeceremonieën. Hoe fraai deze gebruiken ook kunnen zijn, ze passen minder goed bij de Nederlandse nuchterheid.

Mindfulness cursussen en inloop meditatiesessies bij Inward

Wat gebeurt er nou precies bij Inward? Hieronder vind je de belangrijkste evenementen op een rijtje.

Evenementen in mei 2024

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
29 april 2024
30 april 2024
1 mei 2024
2 mei 2024
3 mei 2024
4 mei 2024
5 mei 2024
6 mei 2024
7 mei 2024
8 mei 2024
9 mei 2024
10 mei 2024
11 mei 2024
12 mei 2024
13 mei 2024
14 mei 2024
15 mei 2024
16 mei 2024
17 mei 2024
18 mei 2024
19 mei 2024
20 mei 2024
21 mei 2024
22 mei 2024
23 mei 2024
24 mei 2024
25 mei 2024
26 mei 2024
27 mei 2024
28 mei 2024
29 mei 2024
30 mei 2024
31 mei 2024
1 juni 2024
2 juni 2024

mindfulness-cursus-training-utrecht

Mindfulnesscursussen

Mindfulness trainingen duren tien weken en vragen een stevige inspanning van je, teneinde zoveel mogelijk uit de cursus te halen. Het accent ligt op het ontwikkelen van mindfulness voor persoonlijke groei, dwz om beter te leren omgaan met de hindernissen die je voor jezelf creëert. Het is een prachtige kans om deze essentieel menselijke vaardigheid te leren.

No courses found. Please check back later.

Mindfulness Coaching is een speciale vorm van begeleiding. Bij Mindfulness Coaching staan jouw vragen, jouw proces en jouw tempo centraal. We gebruiken mindfulness en andere meditatieve technieken om meer inzicht, geluk en keuze te creëren. Dit leidt tot meer vrijheid, liefde en verbinding, niet alleen tijdens meditatie maar juist op de plek waar het nodig is: in de wildheid van je dagelijkse bestaan.

mindfulness-meditatiecentrum-utrecht

Vrije mindfulness en metta inloopmeditaties

Normaal gesproken wordt regelmatig een inloopmeditatiebijeenkomst georganiseerd. In principe zijn deze meditatie bijeenkomsten voor iedereen toegankelijk die graag eens met anderen wil mediteren. De bijeenkomsten worden begeleid door een ervaren leraar; dit kan soms in het Engels zijn. Naderhand is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, het drinken van een kop thee en eventueel het luisteren naar een korte lezing over mindfulness (meditatie).

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een mindfulnesscursus is het zinnig om eens mee te doen aan een meditatie bijeenkomst. Zo kun je kennismaken met de ruimte, met meditatie als beoefening, en natuurlijk met de leraar.

De bijeenkomsten kosten € 10. Dit is bedoeld om de kosten van de ruimte en andere materialen te dekken. Mocht dit niet in je budget passen, kom dan gewoon toch mediteren. Laat dan gewoon achter wat je kunt missen – of neem een lekker koekje mee voor bij de thee.

Klik op de link van de bijeenkomst die je wilt bijwonen om je aan te melden.

Momenteel vinden er geen meditatiebijeenkomsten plaats.

Het wordt op prijs gesteld als je je aanmeldt voor de vrije inloopmeditaties. Leuk als je erbij bent!

mindfulness-op-kantoor

Mindfulness op kantoor of evenement

Mindfulness beoefenen waar het het meest nodig is? Met de programma’s van Mindful Mornings komt een ervaren mindfulnessleraar geleide meditaties geven op jouw werk. Ook mogelijk: een mindfulness cursus die specifiek gericht is op de uitdagingen bij jou op het werk. Tenslotte geeft Mindful Mornings ook workshops en lezingen omtrent mindfulness, geluk en creativiteit, bijvoorbeeld op een heidag of strategiesessie.

Neem contact op voor meer informatie

Over de oprichter en mindfulnessleraar

Merijn de Haen mediteert al jaren. Hij raakte als jonge puber geïnteresseerd in (Oosterse) spiritualiteit, wellicht vanwege de atheïstische opvoeding die hij tot dan toe had genoten. Gedurende zijn tienerjaren raakte hij bekend met allerlei methoden om het bewustzijn te verkennen en te manipuleren. In zijn twenties studeerde hij rechten en begon te ondernemen.

Maar het avontuur van het bewustzijn bleef aan hem trekken, en in 2009 – toen hij 33 was – besloot Merijn een dagelijkse meditatiebeoefening te beginnen. In 2011 begon hij de dinsdagavondgroep die nog altijd – jawel, iedere dinsdagavond – samenkomt bij Inward. Toen in 2015 bleek dat zijn woonkamer te klein was geworden voor de groep besloot hij Inward meditatiecentrum te beginnen.

Winst is geen motief bij Inward. Merijn heeft veel waardering voor de meditatieve technieken die het hem en talloze anderen mogelijk hebben gemaakt om waar te nemen waar ze zichzelf dwarszitten, en hij zet zich graag in om deze aan te bieden aan andere mensen die geïnteresseerd zijn in de hogere mate van vrijheid die dat oplevert. Geldgebrek kan dan ook nooit een beletsel zijn om deel te nemen aan evenementen bij Inward.

De reis naar binnen toe (–> inward, in het Engels) is een onmisbaar onderdeel van deze reis, en eentje die jammer genoeg onvoldoende wordt benadrukt in onze samenleving. Vandaar de naam van het meditatiecentrum.

Blog