Insight Therapy – Integratie van moeilijke meditatieve of psychedelische ervaringen

Bij Insight Therapy gaan we ervan uit dat je moeilijke meditatieve of psychedelische ervaring je gezonder kan maken, en kan bevrijden van de standaardmanieren waarop je met de dingen in je leven omgaat.

Het mag nu niet zo voelen, maar je bent dichtbij een oplossing. Veel hangt af van de lens waardoor je je ervaring bekijkt.

Het is mijn ervaring dat professionele therapeuten, meditatieleraren en psychedelische onderzoekers regelmatig de gereedschappen ontberen om iemand op een veilige manier door dit terrein te gidsen.

Ik kan je helpen om de juiste omschakelingen te maken.

Wie kan ik helpen met het integreren van uitdagende meditatieve en psychedelische ervaringen?

Kaarten op tafel: ik ben geen psychiater. Ik ben niet opgeleid om mensen met een diepe mentaal-emotionele stoornis te begeleiden, zoals psychose, schizofrenie, autisme, OCD, PTSS of onbehandelbare depressies. Ik kan je niet helpen met je verslaving. Ook kan ik geen middelen voorschrijven (of zelfs maar aanraden) die de symptomen van deze aandoeningen zouden kunnen verlichten. Daarvoor moet je niet bij mij zijn.

Ik wil met je werken als je een relatief stabiel persoon bent, die in het algemeen in staat is om banale dingen voor elkaar te krijgen zoals je rekeningen op tijd betalen, wederzijds bevredigende menselijke relaties te onderhouden, een studie te voltooien of een baan vast te houden, en te reflecteren op je eigen mentale en emotionele functioneren. Als dat voor jou niet geldt kun je het best een andere oplossing zoeken.

Ik kan niet met je werken als je meer geïnteresseerd bent in filosoferen dan in het daadwerkelijk toepassen van filosofische concepten om jezelf uit de put te helpen. Ik heb liever een vruchtbare eenmalige ontmoeting dan een tiental sessies die nergens heengaan.

Nu we het toch over tijd hebben; het is zinnig om je te realiseren dat het goed integreren van dit soort ervaringen slechts een moment hoeft te kosten – het zogenaamde aha-moment. Aan de andere kant kan het soms een tijdje duren voor het kwartje valt. Inzichten en vrijheid hangen nauw samen met deze integratie, maar jij moet ze ontdekken.

Dit kan een prachtige zelfontdekkingsreis zijn, die ik graag met je deel.

Hoe gaan we aan de slag met moeilijke meditatieve en psychedelische ervaringen?

Je denkt wellicht dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen moeilijke meditatieve en moeilijke psychedelische ervaringen, maar dat is niet zo. Ze kunnen allebei échter lijken dan het gewone leven. Ze kunnen allebei de indruk geven dat er een cruciale levenswaarheid is blootgegeven, die wellicht veel te snel weer is verhuld. En ze kunnen allebei diepe en verschrikkelijke vragen oproepen over de manier waarop je je leven totnutoe hebt geleefd.

Het blijkt dat de wijze van integratie van beide soorten ervaringen ook gelijksoortig is. We gebruiken meditatieve technieken om de inzichten te onthullen die relevant zijn voor jou. Als dat is gebeurd neemt de spanning die met de ervaring samenhing meestal snel af, waardoor jij klaar bent om door te gaan met de volgende stap in je reis.

Ik ben dus geen traditionele therapeut. Ik ben vooral geïnteresseerd in jou helpen deze merkwaardige ervaringen een plek te geven. Ik ben er niet alleen zelf vaak genoeg doorheen gegaan, maar heb de afgelopen jaren een aantal mensen met dit proces begeleid. Ik vind het mooie processen waarin inzichten en vrijheid relatief snel kunnen worden bereikt.

Als je denkt dat je bij mij aan het juiste adres bent, neem dan contact op.

Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

Onderwerp

Je bericht