Je Eigen Beste Vriend – Piloteditie cursus liefdevolle vriendelijkheid

Zeg eens. Wie is er eigenlijk de baas in je leven – jij of je kritische innerlijke terrorist? Dat stemmetje in je hoofd dat je aanzet tot zorgen, tot zelfveroordeling, tot slapeloze nachten. Dat zegt dat je waardeloos bent…

Wat als er een manier is om harmonieus met jezelf samen te leven? 

De cursus liefdevolle vriendelijkheid “Je eigen beste vriend” heeft tot doel om deze manier te ontdekken, te verkennen, je eigen te maken, en van moment tot moment in je dagelijks leven tot uitdrukking te brengen. Hoe meer je ermee oefent, hoe meer effect je zult ervaren in de belangrijkste relatie van je leven: die met jezelf.


Als je lekker samenleeft met jezelf, speel je ook makkelijker met anderen.
Als je prettig samenleeft met jezelf, werk je ook makkelijker met anderen.
Als je fijn samenleeft met jezelf, leef je ook makkelijker met anderen.

Dit is dan ook geen egocentrische oefening maar juist één die je kan tonen hoe verbonden je eigenlijk bent, en hoe bijzonder het is om je zo afgescheiden te voelen. 

Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Als je je aangesproken voelt door deze tekst, aarzel dan niet om mee te doen.


Deze cursus wordt in eerste instantie aangeboden als een pilot, waarbij deelname kosteloos is. Kosteloos, maar NIET vrijblijvend. Als je meedoet, doe dan helemaal mee. Deelname aan de cursus moet in de Top 3 prioriteiten van je leven staan, zolang de cursus loopt. Twijfel je of je hieraan kunt voldoen? Neem gerust even contact op!

Hieronder de verwachtingen op een rijtje:

 • alle bijeenkomsten bijwonen
 • meedoen op een manier waarbij je kwetsbaarheid en je leerproces voorop staan, zodat andere deelnemers zich ook veilig genoeg voelen om hun kwetsbaarheid en leerproces te delen
 • dagelijks oefenen met de oefeningen, en daar zoveel mogelijk prioriteit aan geven gedurende de cursus

Hieronder wat praktische informatie over de pilot.

 • zes opeenvolgende vrijdagochtenden (van 9:30 tot 13:00)
 • de cursus start op vrijdag 27 augustus 2021
 • in het Utrechtse Julianapark, een lokatie in de open lucht. Dat betekent dat we te maken hebben met omgevingsfactoren als regen en wind, geluid, evenementenopbouw, etc. Een openluchtlokatie heeft ook voordelen, zoals de ruimtelijkheid van een stadspark, het kunnen oefenen met omgevingsfactoren etc.
  Het is wel goed als je vantevoren weet waar je ja tegen zegt :)

Wat gaan we doen? We besteden de volledige cursus aan het ontwikkelen van vriendelijkheid, ook wel bekend als liefdevolle vriendelijkheid, lovingkindness, of metta. Dit is een meditatievorm die door de Boeddha wordt geroemd als zeer waardevol, en ondersteunend voor het bereiken van het boeddhistische Ontwaken. 

Overigens is dit geen meditatiecursus. Het is niet per se nodig om een uur per dag uit te trekken om de formele beoefening te doen – hoewel dat natuurlijk geen kwaad kan. Het gaat bij deze cursus veel meer om het bijstellen van je denkrichting, en dus gaat het erom regelmatig een tiental seconden te pakken om de oefening te doen. Gewoon in je dagelijkse bestaan. En: hoe vaker, hoe beter. 


Nog steeds enthousiast? Schrijf je dan in!

  Je naam (verplicht)

  Je email (verplicht)

  Als je een vraag of opmerking hebt, kun je deze hier kwijt

  Wijsheid is te vinden in alle spirituele tradities

  mindfulness training utrecht inward meditatiecentrum

  Inward meditatiecentrum staat natuurlijk vooral bekend om de boeddhistische en stoïcijnse meditaties die we beoefenen. Zo proberen we in alle handelingen, gedachten en intenties onze mindfulness te verdiepen en onze vriendelijkheid jegens onszelf en de wereld om ons heen te verbreden, zonder ons daarbij te laten ringeloren door de resultaten ervan. We zetten ons beste beentje voor; meer kunnen we eigenlijk niet doen.

  Deze levenshouding helpt ons met het ontwikkelen van wijsheid en harmonie, maar vooral ook om zoveel mogelijk vanuit die wijsheid en harmonie te leven. De oefeningen die we doen – mindfulness en metta meditatie, negatieve visualisatie, dankbaarheid en mindful de dagelijkse routine beleven – hebben als uiteindelijke doel om de ervaring van wijsheid en harmonie te bevorderen, zelfs (juist!) op die momenten dat we geneigd zijn tot het ervaren van disharmonie en gemakzuchtige oordelen.

  Maar dat betekent niet dat het Boeddhisme of de stoïcijnse leer het alleenrecht heeft op het ontwikkelen van wijsheid, compassie en liefde. “Wijsheid is te vinden in alle spirituele tradities” verder lezen

  Brahma Vihara’s en het belang van gelijkmoedigheid

  inward-mindfulness-utrecht

  Het kunnen vergeven van je folteraars, het zonder voorbehoud kunnen liefhebben van hen die je naar het leven staan, het gelijkmoedig ondergaan van een pijnlijke dood, dat zijn tot de verbeelding sprekende resultaten van het serieus beoefenen van vier “verheven houdingen”.

  In de Boeddhistische tradities van Zuid-Oost Azie worden deze oefeningen vaak gezien als fundamenteel. Ze werken de grote bewegingen van verlangen en aversie tegen op een emotioneel niveau. “Brahma Vihara’s en het belang van gelijkmoedigheid” verder lezen

  Metta meditatie in het verkeer

  inward-mindfulness-utrecht

  Tijdens onze dinsdagavondmeditaties doen we ook metta meditatie, waarbij we liefdevolle wensen de wereld insturen. Tijdens de nabespreking wordt soms duidelijk welke grote indruk deze meditatie op deelnemers maakt.

  Regelmatig vertel ik dan iets over mijn eigen ervaringen met metta meditatie. Vooral ook dat het een krachtige uitwerking kan hebben in het verkeer. Ik geef aan dat ik gewoonlijk de neiging heb om anderen in het verkeer als obstakels te zien, maar dat het doen van metta meditatie ervoor zorgt dat ze weer mensen worden.

  Laatst vroeg iemand hoe ik dat dan deed, metta meditatie in het verkeer. “Metta meditatie in het verkeer” verder lezen