Zes manieren om stress de baas te blijven

Laat me voorop stellen dat er helemaal niets mis is met hard werken of er helemaal voor gaan. Stress is niet per definitie slecht en het druk hebben is vooral ook een teken dat je lekker bezig bent. Ook ik maak mezelf van tijd tot tijd lekker druk.


Dit artikel is een vervolg op Plan je leven, wees succesvol. Het is het laatste deel in een reeks van elf. Het vorige deel gaat over zelfverandering.


Hoe je omgaat met de druk die je jezelf oplegt bepaalt hoe stressbestendig je bent. Dat maakt stress ook zoiets persoonlijks; wat jou stress oplevert kan voor anderen een zaak zijn waar ze hun schouders over ophalen. Of andersom. Dit artikel, of zelfs de hele wetenschap rondom het fenomeen stress kan worden samengevat met één woord: balans.

Toch maar even een lijstje.

1. Denk vooruit. Plan je week alvast in op zondag en bekijk ’s ochtends wat je die dag te verwachten hebt. Dit houdt niet in dat je rigide hoeft vast te houden aan het schema dat je op zondag hebt gemaakt; maar het biedt wel een beetje houvast, zodat je niet verrast wordt door dingen die je eigenlijk wel had kunnen zien aankomen.

2. Zorg voor afwisseling in je leven. Een mens kan zich maar 45 minuten onafgebroken concentreren. Maximaal, bij goede gezondheid. Daarna neemt het concentratievermogen af, en vallen er gaten. Waarschijnlijk komt het zelden voor dat je je echt 45 minuten achter elkaar moet concentreren, maar het illustreert dat concentratie – en dus productiviteit – een schaarse grondstof is. Geef je concentratie – je aandacht – de tijd om op te laden. Wissel je activiteiten af. Werk maximaal anderhalf a twee uur achter elkaar aan hetzelfde type bezigheid. Doe daarna radicaal iets anders. Voorbeeld: sporten, sociale activiteiten, hobby’s, op de hoogte blijven, management taken.

3. Ga regelmatig een weekend of week op vakantie. En eens per jaar twee weken of langer. Dit is geen Westerse decadentie ofzo. Zonder vakantie geef je jezelf niet de tijd om weer op te laden voor de volgende periode. Of je nu kleuterjuf, stratenmaker of politicus bent, je werk lijdt eronder als je het als een routinematige klus beschouwt. Geef jezelf de tijd om weer verbinding te zoeken met wie je bent als je niet aan het werken bent. Het maakt niet uit wat je doet, of waar je naartoe gaat, zolang je maar zowel met je hoofd als met je lichaam niet met werk bezig bent. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om een hele week gemasseerd te worden op één of ander saai strand, maar als dit jouw idee van ontspanning is moet je dat zeker doen.

4. Delegeer verantwoordelijkheid. Stoot zoveel mogelijk “saaie” kunstjes af. Anderen staan vaak te springen om meer verantwoordelijkheid te krijgen; door gebruik te maken van de ambitie van anderen hou je jezelf zoveel mogelijk vrij voor de kansen en mogelijkheden die jij belangrijk vindt. Door het overdragen van kennis wordt jouw beheersing van de stof expliciet. Dit opent voor de toekomst eventueel de weg naar “meesterschap”.

5. Laat los. Alleen delegeren is niet voldoende. Leer om (tijdelijk) genoegen te nemen met 90% van de door jou gewenste/vereiste kwaliteit in ruil voor een vrijere blik op nieuwe uitdagingen. Je hebt er weinig aan om het werk door anderen te laten doen en je er toch nog verantwoordelijk voor te blijven voelen. Geef anderen de mogelijkheid om hun eigen fouten te maken, zo maken zij een leerproces door en nemen ze zelf de verantwoordelijkheid voor hun resultaten. Jij leert er intussen ook een stel waardevolle nieuwe vaardigheden bij: mentorschap en visie.

6. Neem jezelf serieus. Een zeer effectieve manier om stress te voorkomen is gelegen in de moeite die je neemt om met jezelf te leven. Hou je eigen mentale temperatuur in de gaten door het bijhouden van een stress-dagboek (voorbeeld hier) en/of een journal van je slaap of je emotionele gesteldheid.

Uiteindelijk staat alles met elkaar in verbinding. Hoe je in je werk staat bepaalt mede hoe je omgaat met de toppen en dalen in je persoonlijke leven. Maar dit weet je allemaal al. Nu moet je een en ander nog in de praktijk gaan brengen. Mindfulness kan daarbij helpen, en coaching ook. De combinatie is natuurlijk helemaal magisch! Inward verzorgt mindfulnesscursussen en coaching. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *